12 lipca 2015

Muffiny z krówkami

Uwielbiam lepkie, słodkie krówki. Nie są one jednak zbyt pożywne. Dlatego postanowiłam dodać je do uniwersalnego deseru, jakim są muffiny. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył :-). Krówkożercy (i nie tylko) zakochają się od pierwszego kęsa!
Składniki na około 16 muffinek z krówkami:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g brązowego cukru
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50g masła (roztopione oraz przestudzone)
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 16  krówek
1. Mieszamy w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre.
2. Łączymy zawartość  obu misek i mieszamy do momentu połączenia się składników.
3. Dodajemy posiekane drobno krówki, delikatnie obsypane mąką.
4. Nakładamy do papilotek (najlepiej silikonowych, ponieważ roztopione krówki do papierowych się przykleją i jest problem z ich wyjęciem).
5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez  20 minut.
Spróbujecie dzisiaj :-) ? Jakie są Wasze ulubione słodycze?

5 komentarzy:

  1. Mniam <3 oczywiscie, ze sprobuje!! tez kocham krowki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)! czy jak nie mam silikonowych form do babeczek, to mogę uzyć papierowych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Również witam :-) ! NAJLEPIEJ byłoby użyć silikonowych, ponieważ roztopione krówki do papierowych się przykleją i jest problem z ich wyjęciem (sama się przekonałam). Od kiedy używam silikonowych jestem bardzo zadowolona. Te akurat muffiny łatwo "wyskakiwały" z silikonowych form, natomiast z papierowych papilotek trzeba "wyskrobać" je widelczykiem ;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis - babeczki zniknęły w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń