Jest to danie, w którym z łatwością można umieścić mnóstwo warzyw. Mimo, iż jego przygotowanie jest czasochłonne, to efekt jest pyszny.
Porcja dla 1 osoby:
- 200 g piersi kurczaka (połowa piersi)
- 5 różyczek kalafiora lub brokuła
- 1 ziemniak około 100g
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 5 suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą)
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw.
2. Marchew oraz ziemniaka myjemy i gotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około 20 minut w osobnym garnku gotujemy kalafiora.
3. Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej.
4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii.
5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki.
6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki, a ta bardzo smakowała wszystkim domownikom :) Prosimy o więcej :)))
OdpowiedzUsuńTrochę mi zajęło zrobienie jej, ale była pyszna :)
OdpowiedzUsuń