2 września 2015

Zapiekanka z warzywami i kurczakiem

Jest to danie, w którym z łatwością można umieścić mnóstwo warzyw. Mimo, iż jego przygotowanie jest czasochłonne, to efekt jest pyszny.

Porcja dla 1 osoby:
  • 200 g piersi kurczaka (połowa piersi)
  • 5 różyczek kalafiora lub brokuła
  • 1 ziemniak około 100g
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą)
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw.
2. Marchew oraz ziemniaka myjemy i gotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około 20 minut w osobnym garnku gotujemy kalafiora.
3. Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej.
4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii.
5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki.
6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki, a ta bardzo smakowała wszystkim domownikom :) Prosimy o więcej :)))

    OdpowiedzUsuń