Jeżeli w słodyczach można znaleźć coś zdrowego, to to ciasto niewątpliwie może się do tej grupy zaliczać. Jeżeli jedząc ciasto macie wyrzuty sumienia, to warto pamiętać, że w jego składzie są nie tylko ananas, orzechy włoskie, ale i najprawdziwsze warzywo - marchewka. Ciasto to za sprawą tych trzech składników jest niezwykłe: wilgotne, słodkie, a przy tym dzięki kawałkom orzechów delikatnie chrupiące. Dopełnieniem jego idealnego smaku jest polewa wykonana z serka philadelphia z dodatkiem
Muszę powiedzieć, że kiedyś z braku serka próbowałam oszukać i zrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok.
Składniki na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 125g brązowego cukru
- 125g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka)
- 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża)
Składniki na polewę:
- 125g serka philadelphia
- 100g cukru pudru
- sok z połowy limonki
1. Mieszamy wszystkie suche składniki.
2. Orzechy drobno siekamy, ananasa kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na małych oczkach.
3. W dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. Następnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy.
4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C.
5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę.
RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy.
Polewę nakładamy na wystudzone ciasto i wkładamy je do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Jak Wasze wyrzuty sumienia związane z jedzeniem ciast? Zmalały po poczuciu smaku ciasta marchewkowego ;-) ?
Mmmm... pyszności. Polewa z serka to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbowałam - czekam aż ostygnie... ale tak pachnie, że chyba zniknie bez polewy :)
OdpowiedzUsuńWarto poczekać i zrobić polewę, będzie jeszcze lepsze.
Usuń