18 lipca 2015

Skrzydełka kurczaka w miodzie

Soczyste skrzydełka kurczaka w miodowym sosie to idealna propozycja na męski (i nie tylko ;-)) wieczór przed telewizorem. Danie to sprawdzi się również znakomicie jako obiad.
Składniki:
  • 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego (może być półwytrawne)
  • 6 łyżek sosu sojowego (ciemnego)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1kg skrzydełek kurczaka
1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części.  Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy.
2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry.
3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka.

Dusimy około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż prawie cały  sos wyparuje, oblepiając mięso. Mieszamy delikatnie, żeby skrzydełka się nie pokruszyły.

Rada: najlepiej smakują podane z ryżem, choć solo także są wyśmienite ;-).
A jakie są Wasze ulubione sosy do kurczaka? Czy spotkaliście się już kiedyś z tym przepisem?

4 komentarze:

  1. Ja podałam z chlebem :( bo nie zdąrzyłam ugotować ziemniaków ale i tak wyszlo ok ;D

    wszystko zjedzone, w dodatku dzieciom znajomych też smakowało, a to NAJWAŻNIEJSZE !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOOO widze ze nie tylko ja o takiej poznej porze sprawdzam przepisy, ale coz sobota szalona a w niedziele wpada rodzinka, a poza rosolem cos podac trzeba ;P super przepis. Ja jadlam cos podobnego, ale z jakas tona pieprzu i papryczki, wiec takie sobie... ogolnie ostrego nie lubie, a tu miod, wino :) dzieki za przepis autorce

      Usuń
  2. A ja zamiast czerwonego dodałam białe wino i też było smakowite. Sosik - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Podałam dziś na obiad z brązowym ryżem :)))

    OdpowiedzUsuń