Soczyste skrzydełka kurczaka w miodowym sosie to idealna propozycja na męski (i nie tylko ;-)) wieczór przed telewizorem. Danie to sprawdzi się również znakomicie jako obiad.
Składniki:
- 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego (może być półwytrawne)
- 6 łyżek sosu sojowego (ciemnego)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1kg skrzydełek kurczaka
1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części. Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy.
2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry.
3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka.
Dusimy około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż prawie cały sos wyparuje, oblepiając mięso. Mieszamy delikatnie, żeby skrzydełka się nie pokruszyły.
Rada: najlepiej smakują podane z ryżem, choć solo także są wyśmienite ;-).
A jakie są Wasze ulubione sosy do kurczaka? Czy spotkaliście się już kiedyś z tym przepisem?
Ja podałam z chlebem :( bo nie zdąrzyłam ugotować ziemniaków ale i tak wyszlo ok ;D
OdpowiedzUsuńwszystko zjedzone, w dodatku dzieciom znajomych też smakowało, a to NAJWAŻNIEJSZE !
OOOO widze ze nie tylko ja o takiej poznej porze sprawdzam przepisy, ale coz sobota szalona a w niedziele wpada rodzinka, a poza rosolem cos podac trzeba ;P super przepis. Ja jadlam cos podobnego, ale z jakas tona pieprzu i papryczki, wiec takie sobie... ogolnie ostrego nie lubie, a tu miod, wino :) dzieki za przepis autorce
UsuńA ja zamiast czerwonego dodałam białe wino i też było smakowite. Sosik - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Podałam dziś na obiad z brązowym ryżem :)))
OdpowiedzUsuń