8 września 2015

Owoce pod owsianą kruszonką - crumble

Owoce pod owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym. 




Składniki na 4 porcje:

  • 135 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich, natomiast dłużej zapiekamy o 5 min.)

1. Wszystkie suche składniki i masło pokrojone w kostkę łączymy razem, rozcierając w rękach do uzyskania okruchów większych i mniejszych.
2. Owoce myjemy i rozdzielamy do naczyń do zapiekania (u mnie 2 większe, ale równie dobrze mogą być mniejsze lub jedno duże).
3. Owoce przykrywamy dokładnie kruszonką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut .
Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi lub jak u mnie z sosem waniliowym.

6 komentarzy:

  1. Pyszności, aż leci ślinka :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak zrobić sos waniliowy? Szukam jakiegoś sprawdzonego domowego przepisu - gotowe ze sklepu mi nie smakują :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowe sosy często mają w swoim składzie sporo chemii. Postaram się w najbliższym czasie przedstawić moje przepisy na sos waniliowy. Jeden z jajkami, a drugi bez.

      Usuń
    2. Super!!! Czekam :)

      Usuń