Składniki na 4 porcje:
- 135 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich, natomiast dłużej zapiekamy o 5 min.)
1. Wszystkie suche składniki i masło pokrojone w kostkę łączymy razem, rozcierając w rękach do uzyskania okruchów większych i mniejszych.
2. Owoce myjemy i rozdzielamy do naczyń do zapiekania (u mnie 2 większe, ale równie dobrze mogą być mniejsze lub jedno duże).
3. Owoce przykrywamy dokładnie kruszonką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut .
Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi lub jak u mnie z sosem waniliowym.
Uwielbiam crumble:)
OdpowiedzUsuńPyszności, aż leci ślinka :)))
OdpowiedzUsuńA jak zrobić sos waniliowy? Szukam jakiegoś sprawdzonego domowego przepisu - gotowe ze sklepu mi nie smakują :(
OdpowiedzUsuńGotowe sosy często mają w swoim składzie sporo chemii. Postaram się w najbliższym czasie przedstawić moje przepisy na sos waniliowy. Jeden z jajkami, a drugi bez.
UsuńSuper!!! Czekam :)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSłodkie i pyszne
OdpowiedzUsuń