30 sierpnia 2015

Tarta z antonówkami i bezą

Dzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, kwaśnych  jabłek (nie tylko antonówek) i słodkiej bezy.

Składniki:
na kruche ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 i pół szklanki mąki
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 100g masła
  • 10g cukru waniliowego

nadzienie:
  • 1 kg antonówek (waga po obraniu)
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 100g cukru pudru
  • cynamon
1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie jednorodna masa.
Jeżeli cisto robimy ręcznie, to na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do nich masło i siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie oblepił wszystkie cząstki owoców.  Jabłka prażymy około 10 minut.
4. Białka ubijamy na gęstą pianę. Gdy już są dobrze ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.
5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem.  Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni.
Pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 110 stopni Celsjusza.
RADA: po upieczeniu warto uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać, aż  ciasto wystygnie, ponieważ dzięki temu beza stanie się jeszcze bardziej sucha.
Macie swoje ulubione owoce, które bardzo chętnie dodajecie do ciast?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz