5 września 2015

Kotlety wołowe z kuskusem i miętą

Idealna propozycja na letni, orzeźwiający obiad. Kuskus, znajdujący się w środku, sprawia, że kotlety mogą stanowić samodzielne danie. Ja jednak polecam je z grzankami i sosem tzatzyki. Idealne nadaje się również na grill na świeżym powietrzu.


Składniki:

  • 400g chudej wołowiny
  • 100g kaszy kuskus
  • pęczek mięty
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz

1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.
2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy.
3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników.
4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki na około godzinę.
5. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki kotlety, odstawiamy na 15 minut, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową.

6. Smażymy na patelni grillowej (lub grillu tradycyjnym) do uzyskania rumianego koloru.

Smacznego :-)!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kaszę jaglaną i robiłam już z niej kotlety, twoje wyglądają pysznie. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń