Składniki:
- 400g chudej wołowiny
- 100g kaszy kuskus
- pęczek mięty
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i pieprz
1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.
2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy.
3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników.
4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki na około godzinę.
5. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki kotlety, odstawiamy na 15 minut, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową.
6. Smażymy na patelni grillowej (lub grillu tradycyjnym) do uzyskania rumianego koloru.
Smacznego :-)!
Bardzo lubię kaszę jaglaną i robiłam już z niej kotlety, twoje wyglądają pysznie. Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń