21 sierpnia 2015

Botwinka z ziemniakami

Nadal czekam na Wasze maile lub komentarze, które powiedzą mi, czy chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak ogórki małosolne. Mimo, iż sezon na botwinkę już się prawie skończył, zachęcam was do spróbowania tej zupy ostatni raz w tym roku, może jeszcze uda się Wam gdzieś znaleźć ostatni pęczek młodych buraczków.  
Botwinka porcja dla 2 osób:
  • pęczek botwinki
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • mały por
  • kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • sol
  • 1-2 łyżki octu spirytusowego
  • śmietana 18%
  • 1 litr wody
1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody z 1 łyżką soli. 
2. W międzyczasie obieramy i kroimy buraki oraz liście wraz z łodygami.

3. Gdy woda się zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.


4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna.

5. Zupę wraz z dodanymi ziemniakami doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy  na małym ogniu około 10- 15 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy buraczane liście i gotujemy około 2-3 minut.
7. Doprawiamy - najpierw dodajemy jedną łyżkę octu i próbujemy , w razie potrzeby solimy lub dodajemy jeszcze trochę octu. Na końcu dodajemy kilka łyżek śmietany.
Jak Wam się podoba ten wakacyjny przepis? Podobno upały mają się utrzymać... Kto się cieszy :-)?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz