15 sierpnia 2015

Farfalle z wędzonym łososiem i kaparami z lagerem

Przepis na szybki obiad, makaron w letnie odsłonie, idealne jako danie główne z zimnym lagerem, dodane do akcji "kulinarne inspiracje z love beer".


Dziś szybko, konkretnie, ponieważ nie wrzucam przepisu ze swojego komputera. Mój uległ jakiejś awarii, przegrzał się i zaatakował go wirus - istna apokalipsa ;-). Nowy jest już wybrany, w poniedziałek go kupię i wtedy posty będziecie już widywać na moim blogu (perfecthomelife.blogspot.com) regularnie.

Składniki:
  • 200 g wędzonego łososia, najlepiej w kawałku, ale może też być w plastrach
  • 30g kaparów 
  • 200 g makaronu farfalle
  • 1 cebula 
  • 200 ml  śmietany 18 %
  • sól i pieprz
1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną drobno cebulę.
3. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia.
4. Czekamy tylko aż białko łososia się zetnie, następnie dorzucamy kapary.
5. Po około 1 minucie zmniejszamy płomień na mały i dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem.
RADA: Jeżeli stwierdzicie, że jest za mało słone, to dodajcie soli, ale ja nie solę sosu, ponieważ zarówno łosoś jak i kapary są bardzo słone.
6. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron i łączymy całość.
Smacznego :-)!

Kulinarne inspiracje z Love Beer

1 komentarz:

  1. Dodałam koperku zamiast kaparów i też wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń