24 sierpnia 2015

Kompot śliwkowy

 Niezależnie od tego, czy upały się utrzymają, czy zaskoczy nas nagła zima - kompot do rodzinnego obiadu to zawsze dobra propozycja ;-).

Składniki:

  • 1kg śliwek
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki brązowego cukru (moje owoce były bardzo dojrzałe, więc bardzo słodkie)
  • 1 łyżeczka lub 1 laska cynamonu
  • 3/4 goździki
1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę.
2. Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon i goździki. Zagotowujemy. Gdy zacznie "bulgotać", zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut .
3. Po tym czasie przelewamy przez sito, żeby pozbyć się goździków, cynamonu i rozgotowanych owoców.
4. Czekamy aż kompot wystygnie i pijemy.
Ostatnio przysłuchiwałam się intrygującej rozmowie - czy lepszy smak mają soki czy kompoty... Jakie jest Wasze zdanie? Wypróbujcie ten przepis, nawet jeśli preferujecie smak soków - nie pożałujecie ;-).

2 komentarze:

  1. Uwielbiam śliwki, a zwłaszcza ciasto z węgierkami.

    OdpowiedzUsuń