Niezależnie od tego, czy upały się utrzymają, czy zaskoczy nas nagła zima - kompot do rodzinnego obiadu to zawsze dobra propozycja ;-).
Składniki:
- 1kg śliwek
- 1 litr wody
- 2 łyżki brązowego cukru (moje owoce były bardzo dojrzałe, więc bardzo słodkie)
- 1 łyżeczka lub 1 laska cynamonu
- 3/4 goździki
1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę.
2. Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon i goździki. Zagotowujemy. Gdy zacznie "bulgotać", zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut .
3. Po tym czasie przelewamy przez sito, żeby pozbyć się goździków, cynamonu i rozgotowanych owoców.
4. Czekamy aż kompot wystygnie i pijemy.
Ostatnio przysłuchiwałam się intrygującej rozmowie - czy lepszy smak mają soki czy kompoty... Jakie jest Wasze zdanie? Wypróbujcie ten przepis, nawet jeśli preferujecie smak soków - nie pożałujecie ;-).
Uwielbiam śliwki, a zwłaszcza ciasto z węgierkami.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię :)
Usuń