10 sierpnia 2015

Ogórki małosolne

Sezon wakacyjny w pełni. Ostatnio często wyjeżdżam, ale staram się utrzymać regularność publikowania wpisów. Mam nadzieję, że zrozumiecie moje drobne opóźnienia ;-).
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 zabki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • koper
  • liść chrzanu
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1. Czosnek obieramy (jeżeli jest duży, to kroimy na pół). Chrzan kroimy w słupki.

2. Na dnie naczynia układamy liść chrzanu, jeśli nie mamy, możemy go pominąć. Wkładamy ogórki: większe na dole, mniejsze u góry. Wrzucamy czosnek, chrzan i koper.

3. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli.
4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą dobre, wszystko zależy jak bardzo ukiszone lubimy.

RADA: Zalewanie gorącą wodą przyspiesza proces kiszenia.
Jak Wy spędzacie wakacje? Denerwuje Was brak regularności wpisów na Waszych ulubionych blogach?

3 komentarze:

  1. A mnie zawsze wychodzą za bardzo ukiszone :( Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie ;-) ważny jest także czas kiszenia. Nie poddawaj się i eksperymentuj!

      Usuń
  2. Uwielbiam małosolne ogóreczki :) ale nigdy nie robiłam, dlatego jutro idę zaopatrzyć się w potrzebne składniki i do dzieła ;D

    OdpowiedzUsuń