Sezon wakacyjny w pełni. Ostatnio często wyjeżdżam, ale staram się utrzymać regularność publikowania wpisów. Mam nadzieję, że zrozumiecie moje drobne opóźnienia ;-).
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 zabki czosnku
- kawałek chrzanu
- koper
- liść chrzanu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1. Czosnek obieramy (jeżeli jest duży, to kroimy na pół). Chrzan kroimy w słupki.
2. Na dnie naczynia układamy liść chrzanu, jeśli nie mamy, możemy go pominąć. Wkładamy ogórki: większe na dole, mniejsze u góry. Wrzucamy czosnek, chrzan i koper.
3. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli.
4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą dobre, wszystko zależy jak bardzo ukiszone lubimy.
RADA: Zalewanie gorącą wodą przyspiesza proces kiszenia.
Jak Wy spędzacie wakacje? Denerwuje Was brak regularności wpisów na Waszych ulubionych blogach?
A mnie zawsze wychodzą za bardzo ukiszone :( Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie ;-) ważny jest także czas kiszenia. Nie poddawaj się i eksperymentuj!
UsuńUwielbiam małosolne ogóreczki :) ale nigdy nie robiłam, dlatego jutro idę zaopatrzyć się w potrzebne składniki i do dzieła ;D
OdpowiedzUsuń